Mi-am luat liber o săptămână și am decis să iau rucsacul în spate și să merg din nou în vacanță la Roma. De fapt, mai fusesem la Roma dar am stat doar un week-end și nu am avut timp să vizitez prea multe. Practic, prima vizită nu s-a putut numi vacanță.
Am filmat câteva din locurile în care am fost (din păcate mi-a venit cam târziu ideea; deja vizitasem o bună parte din obiective…) și am făcut un filmuleț #fastforward cu retrospectiva vacanței mele.
Dacă ai văzut filmulețul și ți-a plăcut, m-aș bucura să lași un comentariu.
Îți prezint în cele ce urmează câteva locuri în care am fost și care mi-au plăcut (cu mențiunea că nu le-am scris în ordinea preferințelor):
Piazza del Popolo
Cred că asta e cea mai mare piață din Roma. În italiană înseamnă „Piața Poporului” dar se pare că în trecut ar fi fost „Piața Plopilor” iar numele a fost derivat de-a lungul vremii.
Accesul principal în piață se face pe via del Corso, printre două biserici identice; dupa ce ca sunt identice mai au și același nume – „Basilica di Santa Maria in Montesanto”. O perspectivă superbă asupra pieței poate fi văzută din parcul Villa Borghese despre care vorbesc un pic mai jos (fotografiile pieței sunt făcute din acest parc).
Parcul Villa Borghese
Ăsta este locul care mi-a plăcut cel mai mult din Roma. Situat la înălțime și cu o perspectivă superbă asupra Pieței del Popolo, este un loc frumos în care poți vedea apusul soarelui sau în care să te plimbi.
Parcul se întinde pe o suprafață foarte mare (este cel mai mare parc din Roma, în jur de 80 ha) și găzduiește numeroase muzee dar și Villa Medici (da, te-ai gândit bine, familia di Medici…). Dacă mergi în vacanță la Roma, părerea mea este că trebuie neapărat să vizitezi acest loc.
Fontana di Trevi
Un obiectiv turistic foarte vizitat și foarte aglomerat datorită faptului că este amplasat în Piazza di Trevi – o mică piață amplasată între niște străduțe. Este un loc frumos, sunt oameni care vizitează Roma în mod special pentru a vedea această fântână; eu nu cred că merită vacanța dacă ăsta este obiectivul tău principal.
Elementul central al fântânii îl ilustrează pe zeul mării, Neptun, care se află într-un car de luptă reprezentat de o scoică și tras de doi căluți de mare; poziția și atitudinea statuietelor este plină de seminficație (găsești informații detaliate pe Wikipedia). Se spune că cel care aruncă o monedă peste umăr în fântâna di Trevi se va întoarce la Roma. Mai rămâne să îți și dorești asta…
Piazza San Pietro & Basilica San Pietro
Bazilica Sfântul Petru din Roma conține numeroase opere de artă create de Michelangelo și poate adăposti 20.000 de persoane. Mereu am prins aglomerat sau închis, nu am reușit să intru însă am înțeles că se poate vizita domul bisericii, care oferă o perspectivă superbă asupra Romei.
Musei Vaticani & Capela Sixtină
Muzeul adăpostește opere de arte foarte valoroase, machete, obiecte vechi, mumii. Este aglomerat și durează câteva ore bune să îl vizitezi pe tot. Eu recomand să aloci în jur de 4 ore pentru vizită și să nu te grăbești să ajungi la Capela Sixtină; am mers să îl vizitez în mod special pentru ea și mereu când am văzut indicator pe care scria „Sistine Chapel” m-am grăbit mai tare să ajung. Am avut așteptări mari și la final am fost dezamăgit pentru că au fost capele care mi-au plăcut mai mult decât ea. În capelă nu mi s-a permis să fac poze :(.
Castelul Sant’Angelo
Este un castel circular din secolul II (anul 139). Diametrul lui este de 64m și este construit dintr-o rocă vulcanică și acoperit cu travertin și marmură. Adăpostește picturi renascentiste și colecții de mobilier; se află la capătul Pasajului Borgo, un pasaj aflat în partea superioară a unui zid înalt care pornește din Vatican și are lungime de aproximativ 800m; acest pasaj de-a lungul timpului a salvat viețile mai multor papi în timpul invaziilor.
Piazza dei Tribunali
Aici se află Palatul de Justiție, o clădire inspirată din arhitectura baroc și renașterea târzie; este considerată una din cele mai mărețe clăriri noi care au urmat proclamării Romei ca și capitală a Regatului Italiei.
Piazza Barberini
Este o piață din secolul al XVI-lea înconjurată de clădiri cu însemnătate istorică, printre care și Palazzo Barberini, unde s-a născut Maffeo Barberini – cel care a fost ales ca papă ceva mai târziu. În piață se află 2 fântâni proiectate de Bernini, Fontana del Tritone și Fontana delle Api.
Piazza di Spagna & Fontana della Barcaccia
Asta este una dintre cele mai cunoscute piețe ale Romei. Numele este dat după Palazzo di Spagna, care găzduiește ambasada Spaniei. Fontana della Barcaccia se află în centrul pieței și reprezintă o barcă pe jumătate scufundată. Ideea cu barca i-a venit lui Bernini după ce piața a fost inundată de râul Tiber; când apele s-au retras, în mijlocul pieței a rămas o barcă de mici dimensiuni, ce fusese scufundată.
Via dei Condotti
Pornește de la baza treptelor din Piața Spaniei și este o stradă foarte aglomerată de-a lungul căreia pot fi găsite magazinele celor mai luxoase branduri producătoare de obiecte vestimentare.
Piazza Venezia & Altarul Patriei
Dacă mergi în vacanță la Roma, mai devreme sau mai târziu veți ajunge în această piață. De aici pornește Via del Corso și se află în apropierea Columnei lui Traian, a Forului Roman și a Altarului Patriei – monumentul ridicat de guvern în cinstea lui Vittorio Emanuele II.
Piazza Navona
Este amplasată pe locul fostului Stadion al lui Domițian și urmărește conturul acestuia. Romanii obișnuiau să vină aici pentru a urmări diverse competiții.
Forumul lui Traian & Columna lui Traian
A fost construit cu prizonieri de război și cu fonduri din prada dacică de către celebrul Apolodor din Damasc. Acesta a ordonat escavarea a peste 850.000m3 de pământ pentru construirea lui.
Columna lui Traian comemorează victoria acestuia asupra Daciei și ilustrează războaiele dintre daci și romani.
Columna lui Marcus Aurelius
Dacă nu te apropii ca să vezi reprezentările de pe ea, ai putea jura că este Columna lui Traian. Seamănă foarte mult datorită faptului că a fost construită după modelul ei. Columna comemorează victoriile Împăratului Marcus Aurelius împotriva barbarilor marcomani, quazi și a marmaților.
Panteonul
Clădire ce reprezintă un templu pentru toți zeii din Roma Antică.
Forumul Roman & dealul Palatin
Forumul Roman a fost principala piață publică din Roma Antică. Aceasta se afla între dealul Palatin și dealul Capitolin și era centrul activităților indiferent de natura acestora. Ulterior, Cezar, August și Traian au construit piețe adiacente.
Colosseum
Celebra arenă romană monumentală care era folosită în Roma Antică pentru luptele de gladiatori.
Arcul lui Constantin
Arcul lui Constantin se află lângă Colosseum și este unul din cele două arcuri de triumf rămase în picioare din forumul Roman. Acesta comemorează victoria lui Constantin cel Mare asupra lui Maxentius (fost împărat al Romei).
Arcul lui Titus
Construit în anii 81-85, Arcul lui Titus este cel mai vechi din arcurile de triumf rămase din Forumul Roman. Acesta comemorează cucerirea Ierusalimului și luptele împotriva zeloților, gruparea de evrei care s-a împotrivit Romei.
Grădina botanică Roseto di Roma Capitale
Este o grădină publică din Roma ce se întinde pe o suprafață de 10.000m2 și găzduiește peste 1100 de specii de trandafiri. Grădina are și o zonă în care sunt testate noi varietăți de trandafiri.
Piazza d’Aracoeli & scările Scalinata dell’Ara Coeli
Se află în apropierea Pieței Veneției. Scările urcă pe lângă Altarul Patriei și am prins aici un apus. Aș fi vrut să iau liftul și să văd apusul de pe Altarul Patriei; nu am putut face asta pentru că era trecut de ora 19, ora la care se închide accesul în clădire. Din păcate au fost nori pe cer și nu mai îmi aduc aminte dacă soarele s-a pierdut printre clădiri sau în nori.
Vacanță la Roma. Sfaturi și sugestii. Alte informații.
Giolitti se spune că este cea mai bună gelaterie. Prima dată când am încercat o înghețată de aici, nu mi-a plăcut. Apoi mi-a spus cineva secretul; nu cumpăra înghețată cu aromă de cine știe ce fructe, cumpără înghețată cu aromă de fistic, ciocolată, casata siciliana etc.
Aici am văzut și cea mai mare înghețată din viața mea.
Biletele de transport în comun funcționează și pe autobuz și pe metrou, și sunt pe timp (nu pe intrare cum este la noi); compostezi o dată și poți schimba oricâte mijloace de transport dorești în acest timp (nu mai țin minte dacă o oră sau două ore după ce ai compostat).
Dacă ești în vacanță la Roma, cred că ar trebui să știi că un drum de 30 de minute cu metroul te poate duce pe plajă, la Marea Mediterană.
Nu intra în vorbă cu negri care vând brățări.
În unele locuri, dacă îți cumperi o cafea, așezatul la masă te poate costa mai mult decât cafeaua.
Cel mai frumos este să vizitezi toate obiectivele pe jos, nu sunt foarte departe unul de altul.